Stöd och hjälp för att hantera cancerbesked

Stöd och hjälp av familj och vänner

Vissa personer med cancer behöver inte professionell stöttning, utan klarar sig bra med stöd från anhöriga som vänner och familj. Det kan handla om att man har någon person i sin närhet som man tycker om att prata med eller bara om att umgås helt vanligt och få glömma cancern för en stund.

Att prata med likasinnade är något som vi människor finner hjälpsamt. Om du har drabbats av cancer och har någon i din närhet som också har haft cancer kan denna personen säkerligen vara ett extra stöd för dig. Man får många frågor när ett cancerbesked landar i ens knä. Det kan gälla allt från om det gör ont, eller hur ekonomin drabbas av cancer. Att prata med någon som har gått igenom detta kan ge stöd och trygghet.

 

Stöd på sjukhuset för att hantera ett cancerbesked

Redan i samband med att en läkare ger ett cancerbesked så erbjuds patienten hjälp. Bland annat erbjuds en kurator och läkaren meddelar om de olika platserna som du kan vända dig till, som till exempel Svenska Kyrkan.

 

Hitta stöd hos en patientförening

Det finns många organisationer som arbetar för att ge stöd åt de som drabbas av cancer och de som är anhöriga till någon som får ett cancerbesked. Oavsett vilken kategori du tillhör finns det professionell hjälp att få genom bland annat en patientförening för cancersjuka. Det finns föreningar som riktar in sig på en specifik typ av cancer och det finns generella föreningar. Ung Cancer är en förening för unga vuxna som har drabbats av cancer.

 

Kunskap ger trygghet efter cancerbesked

Kanske har du funderingar över biverkningar av strålbehandling, hur det går till och vilka behandlingar som finns av de olika cancertyperna. Många frågor kan göra dig fundersam och ge vakna nätter. Ju mer kunskap du samlar på dig desto tryggare kommer du att känna dig. Cancer är inte ett roligt besked att få, och det är minst sagt livsförändrande. Men det är bra att vara förberedd och veta vad som komma skall.

 

Stöd på nätet för att hantera cancerbesked

Det allra bästa är att prata med din läkare och ställa alla de frågorna som du har. Läkaren kommer kunna ge dig svar på det mesta och anpassade svar efter just din sjukdom och behandling.

Vill du söka efter information på nätet är det extremt viktigt att göra detta hos pålitliga källor som Cancerfonden eller någon patientförening. Patientföreningar brukar även ha diskussionsforum där du kan prata med folk som går igenom samma situation som dig.

 

Familjer som drabbas av cancerbesked

För familjer där ett barn drabbas av ett cancerbesked är det vanligt att föräldrarna behöver minst lika mycket, om inte mer, stöd och hjälp för att kunna hantera cancerbeskedet. Barncancerfonden är en fantastisk organisation som hjälper både drabbade barn och deras familj.

De erbjuder bland annat samtalsstöd och delar historier i deras blogg. Att få läsa ord från en annan familj som drabbas kan ses som terapuetisk för den som själv är drabbad.

 

Hitta sinnesro långt borta från cancern

Ibland kan det stödet man behöver för att klara av ett cancerbesked vara att få komma bort från cancern. Att få vara en vanlig människa för en stund. Att slippa tänka på cancern och bara leva i nuet. Tillåter fysiken och hälsotillståndet en promenad så är detta ett bra sätt för att rensa tankarna, få endorfiner i kroppen och andas frisk luft. Promenera själv och njut av den vackra naturen eller med en vän för att kunna samtala om något roligt, som inte involverar cancer.

Det är viktigt att inte stöta bort cancern helt, utan att ta den till sig och bearbeta situationen. Ju mer man skjuter det framför sig desto längre tid kommer bearbetningen att ta. Men det betyder inte att hela livet behöver kretsa kring cancer. Det är nyttigt att ha stunder där du får komma bort från cancern och vara vanlig för en stund igen.

 

Var öppen med nära och kära

Alla personer är olika. Vissa vill ha mycket uppmärksamhet, stöd och omtänksamhet från nära och kära. Medans andra vill kunna umgås med vänner och familj på ett helt vanligt sätt och istället få stöd och råd från professionella kuratorer eller via en patientförening. Det är inte lätt att vara närstående till någon med cancer, så det är bra om du som är drabbad är ärlig med hur du vill bli behandlad. Tycker du som drabbad att det är svårt att prata med vänner och familj kan du skriva ett brev eller ett sms. Många upplever det som enklare att skriva än att prata.

Lämna en kommentar